Blog

Receptek modenai balzsamecettel

2022.05.09 07:00
Receptek modenai balzsamecettel

A külföldi - és hazánkban is népszerű - főzőműsorok és szakácskönyvek nyomán kezdett bekerülni a magyar köztudatba is – noha éttermeink séfjeinek eddig sem kellett bemutatni a balzsamecet izgalmas ízvilágát. Mindenkinek érdemes tennie egy próbát vele, már csak azért is, mert készítői szerint az élet balzsamecet nélkül olyan, mint egy napsütés nélküli nap.

Füge chutney kakukkfűvel és modenai balzsamecettel

Elkészítési idő: kb 2,5 óra

Hozzávalók 4-5 adaghoz: 16-18 db füge, 1 db ujjnyi reszelt gyömbér, 6 púpozott ek nádcukor (barna v normál cukor), 4-5 ág kakukkfű v szárított, 250 ml modenai balzsamecet, 1-2 rúd fahéj, 1 csipet só, 2-3 db lilahagyma

Elkészítés: A fügét vágjuk kisebb darabokra, a hagymát vágjuk apróra. Ezután tegyük egy vastag falú lábasba, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Alacsony hőfokon főzzük kb. 2 órát át, közben 1-2-szer keverjük meg óvatosan, hogy ne törjük össze a gyümölcsöt.

 

Roppanós, balzsamecetes saláta

Elkészítési idő: kb. 10 perc

Hozzávalók 4 adaghoz: 1/2 kígyóuborka, 1 csomag hónapos retek, 2-3 db újhagyma, 2-3 db kisebb paradicsom, 1/2 mokkáskanál só, ízlés szerint Modenai balzsamecet (1-2 evőkanál), ízlés szerint vágott petrezselyem zöld.

Elkészítés: Tisztítsuk meg a hozzávalókat, majd tetszés szerint szeleteljük vagy daraboljuk fel ezeket. Adjuk hozzá a sót és a balzsamecetet és az egészet jól forgassuk össze. Tegyük félre legalább 10 percre, hogy az ízek kissé összeérjenek, majd tálaljuk!

 

Saláta bivalymozzarellával

Elkészítési idő: kb. 10 perc

Hozzávalók 2 adaghoz: 1/4 fej saláta, 2 db bivaly mozzarella (200 gramm), 2 db paradicsom, 2 db csemege uborka, 1 ág friss bazsalikom, 2 ek modenai balzsamecet, 2 ek olívaolaj, ízlés szerint só, ízlés szerint bors.

Elkészítés: A hozzávalókat szeleteljük fel és rendezzük egy tálba. Fűszerezzük, majd locsoljuk meg az ecettel és az olívával. Tálalhatjuk pl. bagettel.