Blog

Minitanfolyam 5. - DETO BIO SZŰRETLEN MODENAI BALZSAMECET "ANYAECETTEL" 500ML

2022.05.08 07:00
Minitanfolyam 5. - DETO BIO SZŰRETLEN MODENAI BALZSAMECET "ANYAECETTEL" 500ML

A modenai balzsamecetről röviden:

Nem tipikus alapanyaga a magyar konyhának, néhány évtizeddel ezelőttig Olaszországon kívül nem is igen ismerték. Mára mégis népszerűvé nőtte ki magát, mutatjuk, hogyan készül az eredeti, és mi mindenhez használhatod. A balzsamecet az olaszországi Modena városához és a szomszédos Reggio Emiliához kötődik. Ehhez a fajta ecethez a szőlőt – hagyományosan egy fehér fajtát, a Trebbianót – kézzel szüretelik, és a lehető legkésőbb, hogy édes legyen. A mustot sűrűre forralják, majd fahordókba töltik.

A modenai balzsamecetről bővebben:

A hagyományos balzsamecet olasz eredetű, szőlőből készült ételízesítő. A színe sötétbarna, majdnem fekete, az ecet sűrű és fényes, jellegzetes illata és enyhén édeskés íze van. Kellemes ízű salátaönteteket, pácokat, szószokat készíthetünk belőle, és nemcsak zöldségekhez, de gyümölcsökhöz, például eperhez is kitűnően illik. A balzsamecetnek ráadásul pozitív egészségügyi hatásai is vannak, amelyek még inkább indokolják, hogy rendszeresen beépítsük azt az étrendünkbe.

A balzsamecet alapanyaga a szőlő igen gazdag értékes mikrotápanyagokban, antioxidánsokban. Ezeknek betegségmegelőző hatásokat tulajdonítanak és úgy gondolják, hogy például a daganatos betegségek rizikóját is jelentősen csökkenteni lehet a segítségével.

A balzsamecetben található C-vitamin erősíti a szervezetünket, hatékonyabbá teszi az immunrendszerünk működését, így nemcsak a fertőzések ellen nyújthat védelmet, de az esetleges betegségekből is gyorsabban gyógyulhatunk fel. Ez a téli időszakban különösen előnyös lehet. A C-vitamin emellett a bőrünk egészségét is segít megőrizni.

A balzsamecetben található értékes mikrotápanyagok segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet, így a balzsamecet különösen előnyös lehet azok számára, akik szeretnék megelőzni a különböző szív- és érrendszeri problémák kialakulását.

A balzsamecet savassága stimulálhatja a gyomor működését, így hatékonyabbá teheti az emésztést. Ennek köszönhetően az elfogyasztott étel is jobban lebomlik, és a szervezetünk jobban tudja hasznosítani a tápanyagokat, vitaminokat és különösen a fehérjéket. A balzsamecet emellett a különböző, gyomrot érintő problémákat is megelőzheti.

Kutatások szerint a balzsamecet fogyasztása javíthatja a szervezet inzulinra adott válaszreakcióját, így a fogyasztása különösen előnyös az inzulinrezisztenciával küzdőknek, illetve a cukorbetegeknek. Már napi 3 evőkanálnyi balzsamecet javíthat a betegek állapotán. Emellett a balzsamecet fogyasztása a testsúly normalizálásához is hozzájárulhat, nemcsak emésztést és inzulinválaszt javítva, de azért is, mert más salátaöntetekhez képest jóval kevesebb kalóriát tartalmaz.