Blog

Receptek vörösborecettel

2022.04.26 06:00
Receptek vörösborecettel

Ez a kiváló DETO bio vörösborecet szűretlen, pasztőrözetlen és természetesen gluténmentes. 100%-ban olasz, és italként használható, ha vízzel hígítjuk, gyógyteaként, ha forró vízzel, citrommal és friss gyömbérrel hígítjuk, vagy a kedvenc ételek fűszereként.

Ízletes rukkola saláta

Hozzávalók 2 adaghoz: 1 csomag rukkola saláta, 1 fej lilahagyma, 1/2 db kígyóuborka, 4-6 db hónapos retek.

Hozzávalók a salátaléhez: 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál 10%-os ecet, 2 evőkanál vörösbor ecet, csipetnyi só

Elkészítése: Elsőként a saláta levét készítsük el. Keverjük el egy tálban kb. 300ml vizet, a sót, a cukrot és az eceteket amíg feloldódnak. Kóstoljuk meg, majd még ízesítsük ízlés szerint. Ezután tisztítsuk meg és daraboljuk fel a zöldségeket. Forgassuk bele az ecetes lébe, az ízek összeérése után a saláta fogyasztható (kb. 1 óra).

 

Ketchup

Hozzávalók 3-4 adaghoz: 1 db nagy vöröshagyma hámozva, durvára vágva, 1/2 édeskömény gyökér durvára vágva, 1 db szálzeller durvára vágva, ízlés szerint olívaolaj, 1 db 5 cm-es db gyömbér, 3 gerezd fokhagyma hámozva, szeletelve, 1 teáskanál Pirospaprika vagy chili mag nélkül durvára vágva, 1 csokor friss bazsalikom (levele és szára), 1 evőkanál koriandermag, 2 db szegfűszeg, 2 kg friss paradicsom, 200 ml vörösborecet, 70 g barna cukor.

Elkészítése: Mossuk meg a paradicsomot, a zöld részét vágjuk ki, majd daraboljuk fel. A többi zöldséget is tisztítsuk meg, daraboljuk, szeleteljük fel. Főzzük a zöldségeket, a paradicsomot, kis olajjal és a fűszerekkel, valamint sóval egy nagyobb fazékban 20 percig. Vegyük le a tűzről és pürésítsük botmixerrel vagy turmixgéppel, majd szűrjük le. Ezután tegyük vissza főni a mártást és adjuk hozzá a cukrot és az ecetet. Ha úgy érezzük, fűszerezhetjük még ízlés szerint. Főzzük a mártást addig fedő nélkül sűrűn keverve amíg a kívánt sűrűséget eléri.

Szedjük tiszta, steril üvegbe, fordítsuk 10 percre kupakkal lefelé. Dunsztolni nem szükséges, kb. 4-6 hónapig eláll.