Blog

Receptek rizsecettel

2022.04.07 07:00
Receptek rizsecettel

A japán- és kínai konyha ízeinek meghatározója a rizsecet, a japánok szusijának nélkülözhetetlen kelléke, ettől kapja az étel jellegzetes savanykás ízét. Különböző salátaöntetekbe, fűszeres pácokba, mártogatnivaló szószokba egyaránt használjhatjuk. Íme néhány ételrecept, melyek elkészítéséhez feltétlenül szükséges a rizsecet.

Wokos zöldséges tészta

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Hozzávalók 4 adag elkészítéséhez: 1 csomag ázsiai tészta/400g/, 3 nagyobb sárgarépa, 1 csomag újhagyma, 1/4 fej fehér káposzta, 1 kápia, 100 g barna csiperke vagy shitaki gomba, 2 cm nagyságú gyömbér, 3 gerezd fokhagyma, 2 chilipaprika, 2 ek halszósz, 3 ek világos szójaszósz, 3 ek pirított szezámmagolaj, 2 ek rizsecet, 2-2 ek fehér és fekete szezámmag, bors, ázsiai fűszerkeverék.

Elkészítés: Főzzük ki a tésztát a leírás alapján. Tisztítsuk meg és szeleteljük fel az összes zöldséget. Vágjuk fel a répát, káposztát, kápiát vékony csíkokra, a gombát szeletekre, a hagymát karikákra. Aprítsuk fel a gyömbért, fokhagymát, chilit és a wokban az olajon pirítsuk le.

Adjuk hozzá a többi zöldséget, hagyjuk a végére a hagyma zöldjét, azután ezt forgassuk át és fűszerezzük. Rakjuk rá a halszószt, szójaszószt és a rizsecetet. Pirítsuk 5 percig, majd adjuk hozzá a kifőtt tésztát. Keverjük át és ha szükséges sózzuk, cseppentsünk rá még olajat és szórjuk rá a félretett hagymazöldet, valamint a szezámmagot. Önmagában is finom, de köretként is jól működik. 

 

Spárga saláta

Elkészítési idő: kb. 30 perc.

Hozzávalók 2 adag elkészítéséhez: 300 dkg fehér spárga, 3 db nagyobb újhagyma, ízlés szerint pár szár snidling, 1 ek olívaolaj, 2 ek szőlőmagolaj, 1/2 tk só, 1 tk nádcukor, 1,5-2 tk rizsecet.

Elkészítés: Tisztítsuk meg az újhagymákat, mossuk meg majd vágjuk 6-8 cm hosszú közepes vastagságú csíkokra. Hámozzuk meg a spárgákat és a hagymához hasonlóan vágjuk csíkokra. Mossuk meg és aprítsuk fel a snidlinget. Keverjük el alaposan az olajokat, ecetet, sót és a cukrot. Fontos, hogy a cukor és a só feloldódjon. Mindent keverjünk össze. Akár azonnal is fogyasztható, de egy éjszakára tegyük a hűtőbe. Köretként tálalhatjuk sültek mellé, vagy bármi más mellé.

 

Spenótos-zöldséges csirkeragu

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Hozzávalók 4 adag elkészítéséhez: 500g csirkemell, 150g leveles fagyasztott spenót, 1 db nagyobb sárgarépa, 1 db piros kaliforniai paprika, 100 g barna csiperke, 3 szál újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint kari, vagy más keleties fűszerkeverék, 2 ek világos szójaszósz, 1 ek édes chiliszósz, 1 ek rizsecet, 2 ek olívaolaj esetleg pirított szézámmag – étolaj.

Elkészítés: Csíkozzuk fel a húst, a hagymákat vágjuk apróra és pirítsuk le az olajon. Tegyük rá a húst, amit szintén pirítsunk le. Szeleteljük fel a zöldségeket és adjuk a húshoz. Sózzuk, fűszerezzük és egy kis ideig pároljuk. Locsoljuk meg a szója-és chiliszósszal, majd végül a rizsecettel. Legvégül keverjük vele a kiolvasztott, kicsit megvágott spenótot. Ezzel már csak pár percet süssük. Tálaljuk rizzsel.