Blog

Almaecet diéta és receptek almaecettel

2022.04.05 07:00
Almaecet diéta és receptek almaecettel

Az almaecet fogyókúrás hatása már nem csak mendemonda, hiszen több kutatás is alátámasztotta már jótékony hatását. A kutatók a kutatás során megfigyelték, hogy azok az emberek, akik étkezés előtt almaecetes vizet ittak, alacsonyabb volt a vércukorszintjük is.

Kedvcsinálóként ajánlunk néhány receptet az almaecet felhasználásához diétás italokban és ételek hozzávalójaként.

Diéta almaecettel

Néhány évvel ezelőtt jött divatba az almaecet diéta. Sok híresség indítja ezzel a napját, így tették ismerté ezt a fajta, fogyókúrát támogató italt.

Javaslat szerint egy evőkanálnyi almaecetet szükséges egy pohár vízben elkeverni és étkezés előtt elfogyasztani. Ha még így is erős az íze, úgy próbáljuk meg mézzel enyhíteni a savanykás ízét.

Fogyasztható gyümölcslében is, grapefruitlé és ananászlé keveréke nagyon finom DETO almaecettel. Egy másik recept szerint uborka, alma, körte és káposztalevél turmixolva vízzel és ecettel egy finom, egészséges italt eredményez.

Méregtelenítő ital is könnyen készíthető DETO almaecet hozzáadásával. 3 evőkanál almaecetet keverjünk össze 5 csésze vízzel, majd turmixoljuk össze egy fél grapefruit levével, mentalevéllel, 1 teáskanál chilivel vagy cayenne borssal és egy 1 evőkanál kurkumával.

Gyömbéres italba is kiváló. 2 evőkanál almaecetet keverj össze 4 teáskanál édesítőszerrel (méz, juharszirup, cukor) 1 teáskanál friss reszelt gyömbérrel és egy csésze vízzel.

Azonban legyünk türelmesek! Az almaecet nem csodaszer. Tény, hogy segíti az emésztést, de szakértők szerint legalább három hónapon keresztül kell rendszeresen fogyasztani ahhoz, hogy súlycsökkenést tapasztaljunk. Emellett természetesen oda kell figyelnünk a helyes táplálkozásra, az alacsony kalóriatartalmú ételek előtérbe helyezésére!

 

Lila hagymás krumplisaláta, friss bazsalikommal, almaecettel

Sültek, húsok és halak mellé kifejezetten jól esik egy ízletes krumplisaláta. A rengeteg változat közül talán legtöbbször a hagyományos lila hagymás, ecetes változat kerül az asztalra.

Hozzávalók 2-3 főre: 50 dkg krumpli, 2-3 kisebb fej lilahagyma, 2-3 evőkanál almaecet, 1-2 evőkanál barnacukor, só,bors, 3-4 friss bazsalikom levél, kb.2,5-3 dl víz.

Elkészítési idő: kb. 30 perc + hűtés időtartama.

Elkészítés

Hámozzuk meg a krumplit, majd mossuk meg és karikázzuk fel. Tegyük fel egy edénybe sós vízben főni. Amikor a krumpli megpuhult szűrjük le, várjuk meg amíg kihűl, addig pedig készítsük el a saláta levét. A vizet, ecetet, borsot, aprított bazsalikomlevelet, cukrot keverjük össze, közben kóstoljuk többször.

A hagymákat pucoljuk meg, mossuk meg, szeleteljük fel, majd adjuk az ecetes léhez. Kóstoljuk meg és ha még szükséges ízesítsük. Ezután a kihűlt krumplit tegyük bele a saláta levébe. Tegyük hűtőbe legalább egy éjszakára, de pár óra múlva már fogyasztható.

 

Margharita pizza kelesztés nélkül almaecettel

Gyors reggeli ami finom, keleszteni nem kell és bátran tehetünk rá mindenféle feltétet.

Hozzávalók 1 tepsi elkészítéséhez: Tészta: 40 dkg finomliszt, 2 dl tej 3,5%-os, 5 dkg Rama margarin, ízlés szerint só, 1 kk almaecet, 1 teáskanál cukor, ízlés szerint negyed kávéskanál morzsolt bazsalikom.

Feltét hozzávalói: ízlés szerint pizzaszósz, ízlés szerint reszelt sajt, ízlés szerint morzsolt bazsalikom.

Elkészítési idő: kb 35 perc.

Elkészítés

Langyosítsuk meg a tejet, majd tegyük bele a Ráma margarint. Addig keverjük míg a margarin elolvad a tejben. Tegyük egy tálba a lisztet, sót, cukrot almaecetet és a morzsolt bazsalikomot, majd adjuk hozzá a tejes vajas keveréket és jól gyúrjuk össze.

Borítsuk egy deszkára, majd nyújtsuk vékonyra. Kenjük meg pizzaszósszal, szórjuk meg morzsolt bazsalikommal. Szórjunk rá reszelt sajtot ízlés szerint, majd béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit és tegyük bele a tésztát majd 200 C fokon 20-25 perc alatt süssük készre. Amikor szépen megsült, vegyük ki, várjunk egy kicsit míg kissé kihűl és szeleteljük fel.

 

Sárgabarackos-csokoládés sütemény

Egyszerű és finom recept!

Elkészítési idő: kb.: 1 óra 10 perc.

Hozzávalók 2 adaghoz: 10 dkg Rama margarin, 10 dkg csokoládé, 15-20 dkg nádcukor, 20 dkg liszt, 1 tasak vaníliás cukor, 1 db narancs reszelt héja, ízlés szerint friss/aszalt/befőtt sárgabarack, ízlés szerint dió, 1.5-2 dl mandulaital (javaslat Mand’or light), 2 ek almaecet, 6 tk sütőpor.

Elkészítés

Az almaecetet keverjük el a sütőporral, és tegyük félre 10 percre állni. Olvasszuk fel a margarint, ezután adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét. Főzzük 1-2 percig folyamatosan kevergetve, amíg egyneművé válik. Ezután vegyük le a tűzről és keverjük el a cukorral. Adjuk hozzá a sütőporos-ecetes keveréket, a tejet és a lisztet is, és jól keverjük össze. Ízesítsük a vaníliás cukorral és a lereszelt narancshéjjal, végül forgassuk bele az apróra vágott barackot és diót is a tésztába.

Simítsuk ki a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe (32 x 22 cm). Süssük 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 25-35 percig, de közben figyeljük a süteményt, nehogy túlsüljön!

Amikor kihűlt, vágjuk kockákra és tálaljuk porcukorral meghintve!