A balzsamecet az olaszországi Modena városához és a szomszédos Reggio Emiliához kötődik. Ehhez a fajta ecethez a szőlőt – hagyományosan egy fehér fajtát, a Trebbianót – kézzel szüretelik a lehető legkésőbb, hogy édes legyen. A mustot sűrűre forralják, majd fahordókba töltik. Hogy megkaphassa a hagyományos modenai balzsamecet nevet, egy zsűri bírálja el az elkészült művet.
A hagyományos ecetektől eltérően a balzsamecet íze teltebb, összetettebb és lágyabb. Íze szinte mindenhez illik, az észak-olasz konyha pedig szinte elképzelhetetlen nélküle. Könnyű saláták, krémes rizottók kellemes kiegészítője – de gyakran alkalmazzák könnyű desszertekhez.
Dió- vagy vaníliafagylaltra, panna cottára csöpögtethetünk néhány cseppet belőle. Sárga- és görögdinnye-kockákat is megbolondíthatunk kevés zöldcitrom-lével és pár csepp balzsamecettel.
Forgassunk félbevágott epret barna cukorba, három bögre gyümölcshöz két teáskanál balzsamecetet adva tegyük hűtőbe! Harminc perc múlva osszuk el a gyümölcsöt egy-egy adag citromfagyi tetején. Illik hozzá a menta, és egyéb bogyós gyümölccsel is próbálkozhatunk. Nincs az a napsütéses olasz emlék, ami föl ne elevenülne ilyen desszert hatására.
ÖSSZETEVŐK: borecet, sűrített szőlőmust, színezék: karamell (E150d). Savasság 6%. A termék szulfitokat tartalmaz.
Átlagos tápérték 100g termékben: Energia: 264 kJ/63 kcal; zsír: 0g (ebből telített zsír: 0g), szénhidrát: 11g (ebből cukor: 11g), fehérje: 0,9g, só: 0,03g.
Tárolás: Kérjük, hogy száraz, hűvös helyen, majd felbontás után hűtőszekrényben tárolja.